Vi har valt att blanda utbildningar med aktiviteter där vi testar andra sporter. Om någon i våra lag slutar med fotbollen och i stället fortsätter med en annan ser vi inte det som ett misslyckande. Nedan finner ni ett antal träffar som vi genomfört och som vi kan rekommendera.
Tanken är att vi under en treårsperiod har 15-25 utbildningar där man väljer de aktiviteter man passar det egna laget.
Att prova andra sporter är den aktivitet som vi har haft flest tillfällen med. Dels är de mycket populära och kostnaden är oftast begränsad då andra ledare vill visa sina sporter. Vi har prioriterat de sporter där laget även är aktiva eller har varit aktiva.
Sporter vi testat:
Bandy, Diskgolf, Boule, Kanot/Kajak och Dans
En viktig funktion inom alla idrotter är domarens roll. Vi har valt att ha ett par olika domarträffar. En med klubbens domaransvarig som lärde ut regler som inte alla har koll på.
Vi fick även möjligheten att höra en spännande presentation av
Ida Kellström som är en kvinnlig FIFA domare och aktiv i Linköping. Båda dessa föreläsningar var mycket givande och resulterade i att 10 i laget har valt att även bli ungdomsdomare
Att äta rätt samtidigt som man växer är en utmaning, speciellt om man tränar mycket. Vi valde att ta hjälp av Korpen som har bra föreläsare som tar upp näringsbehovet beroende på aktivitet.
Frida Jonsson ledde oss även igenom en aktivitet där grupper skulle skapa olika mellanmål. Det blev en rolig övning med varierande resultat, där många var goda och andra klassades som "intressanta".
Beroende på sport behöver man olika löpstil. Vi tog hjälp av Frida på Korpen i Linköping som visade oss hur man springer effektivt i fotboll. Vi kunde kombinera detta med "Ät och väx" på ett övernattningsläger vi hade i Borensberg, vilket passade väl ihop.
I denna del av Derby University är tanken att träffa alla de som behövs för att göra det möjligt för idrottare att utföra sin sport. Vi har haft en intressant träff med sportjournalisten Jens Bollius som jobbar för Corren/MVT. Det är nog sällan en sportjournalist fått så många frågor som tex "vilken idrottsstjärna har blivit mest arg för vad du skrivit".
Vi har även haft ett besök hos SISU i Linköping där Mikael Kempe berättade hur de hjälper klubbarna i sitt arbete. Vi har fått fantastisk stöttning av SISU även vid andra träffar.
För att få en inblick i hur det är att vara en elitidrottare bjöd vi in förbundskaptenen Danny Hallmen för kanot och kajaklandslaget. Han berättade om sin egen karriär och sedan hur landslaget tränar och äter för att maximera sina prestationer. Efter den intressanta föreläsningen fick vi prova olika varianter av paddel och kajak vilket visade sig vara mycket svårare än det såg ut.
En viktig del i Derby University är att skapa ett inkluderande synsätt där man respekterar olikheter. En obligatorisk del är därför att testa och få inblick i parasport. Vi hade turen att få kontakt med Johan Pettersson som är med i landslaget i Goalball som även kallas blindfotboll. Johan berättade om sin satsning inom parasport och de utmaningar det är med en elitsatsning i en sport med få utövare. Detta är en av de bästa träffarna vi haft inom Derby University - stort tack Johan för denna träff!
För ett gäng killar som spelar fotboll ville vi ge en aktivitet som ingen hade provat. Vi fick hjälp av en professionell danspedagog Åse Wallberg som satt ihop en workshop och med lekfullhet fick vi till en komplett koreografi med fotbollsanknytning. Många tyckte det var lite skämmigt i början men var både stolta och nöjda med slutresultatet.
(Dock fick vi lova att inte fota under själva aktiviteten)
Det är kul att följa ett lag med ungdomar som växer och blir stora. BK Derby har en väl fungerande ungdomsverksamhet men även juniorlag och seniorverksamhet. Genom att be A-lagstränarna att hålla i en träning skapades spännande övningar och en inblick i hur en framtid kan vara. På samma sätt har vissa av våra ungdomar deltagit som hjälptränare i de yngre lagen.
Många av våra ungdomar har mycket hög träningsnärvaro. Om man inte tränar allsidigt är det en risk att man sliter på sin kropp. Vi anlitade en fysioterapeut, Hanna Lindblom som visade oss allsidig träning och hur man stretchar efter en tuff träning.
Vi har fortsatt en situation inom idrotten där det skiljer mycket mellan män och kvinnor på elitnivå. För att motverka detta behöver man redan i tidig ålder diskutera varför verkligheten är så orättvis. Vi fick ett bra verktyg genom SISU som består av en kortlek med olika frågor. På detta sätt kan man enkelt få till en lekfull övning (i små grupper) där en liten godisbit i pris gör att ungdomarna ger sin fulla uppmärksamhet. Vi ska komplettera denna övning med att senare lyssna på någon kvinnlig elitsatsande fotbollsspelare.
På fotbollsplanen har vi vant oss med en viss typ av träning som sker i grupp. Om man blir skadad eller slutar med gruppidrott är gym ett bra alternativ. Vi besökte Friskis och Svettis och fick en genomgång om hur det fungerar med cirkelövningar och inblick i hur det är att träna på ett gym.
Ibland behöver det inte vara svårare att få till en träff än en EM match på TV med en kvällsmacka och lite frukt. Här fick killarna i uppgift att analysera sin position och diskutera i grupp hur landslaget presterat. Okomplicerat men en mycket uppskattad träff som stärker sammanhållningen.
Vi blandar enkla träffar med några enstaka som är mer exklusiva. Att se en riktig landskamp var det få som hade gjort innan vi reste till Friends Arena och såg landslaget vinna. En otroligt uppskattad aktivitet som premie för en stark närvaro på övriga utbildningar. Genom att fotbollsförbundet släpper klubbiljetter kan man vara snabb och få tag i riktigt billiga biljetter.
Hur drivs en allsvensk klubb
Att åka och besöka en allsvensk klubb är alltid spännande. Vi åkte till den närmaste i vår grannstad Norrköping och fick ett mycket bra mottagnade och beskrivning från några olika chefer i IFK. Vi har även haft en annan träff sär en yngre spelare kom och berattade om hur det är att satsa fullt ut på fotboll.
Sov rätt
När man växer är det viktigt att man får en bra balans mellan aktiviteter och sömn. Hur ska man göra för att lättare kunna somna och vad händer med kroppen om man får för lite sömn. Vi bjöd in en läkare som förklarade.
"Copyright © Alla rättigheter förbehållna" - så brukar det normalt stå men vi vill jättegärna att ni kopierar vårt arbete!